Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Dünya şeker sektörünün temsilcileri Londra’da iki büyük organizasyonda bir araya geldi. Üç gün boyunca şekerin geleceğini konuşan katılımcılar, istatistiklerle sağlık araştırmalarını masaya yatırdı. Toplantıya katılan Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Rakamlar ortaya koyuyor ki, pancar şekeri masum. AB Şeker Reformu ile ilgili konuşmalarda gayet açık ifade edildi, pancar şekeri ihracatında eski parlak günlerine dönmek için bu reformu yapmışlar” dedi.
Dünya şeker pancarı ve şeker kamışı üretici örgütleriyle şeker sanayicileri Londra’daki zirvede buluştu. Toplantıya Türkiye’den Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar, Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanlık Özel Müşaviri Abdullah Mutlu, Pankobirlik İş Geliştirme Müdürü Cem Kaptan ve Pankobirlik İş Geliştirme Uzmanı Kerem Uysal’dan oluşan bir heyet katıldı. Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) ile Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği’nin (WABCG) istişare toplantılarında sektördeki mevcut durum ile fırsat ve tehditler görüşüldü. Daha sonra Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un da İcra Kurulu’nda yer aldığı WABCG’nin Yıllık Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Toplantılarda organizasyona üye ülkelerin 2013-14 üretimleri ve 2014-15 üretim tahminleri değerlendirildi. AB Şeker Reformu çerçevesinde 2017 sonrası projeksiyonlarla obezite, sağlıklı beslenme gibi konularda şeker aleyhine yürütülen kampanyalar ve bilimsel veriler ele alındı. Pankobirlik Dış İlişkiler Müdürü Cem Kaptan da “Şeker sektörüne yönelik tehditler, politikalar ve Türkiye’deki durum” başlıklı bir sunum yaptı.
NBŞ tehdit olamaz
Toplantıda tartışmalar, şeker fiyatlarının seyri ile AB Şeker Reformu sonrası kotaların kalkmasıyla birlikte Nişasta Bazlı Şeker’in (NBŞ), pancar ve kamış şekeri için tehdit oluşturup oluşturamayacağı üzerinde yoğunlaştı. Fransa Pancar Üreticileri Birliği CGB’den R. Cuni kotaların kalkmaasının sert bir rekabet ortamına neden olacağını ancak AB şeker sektörünün güçlenen rekabetçi yapısının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Avrupalı tüketicilerin sağlık endişesiyle izoglikozlu (NBŞ) ürünlere mesafeli durduğunu hatırlatan Cuni, bu nedenlerle izoglikozların pancar şekeri için tehdit oluşturamayacağını vurguladı. Tatlandırıcı pazarında yüzde 4 payı olan izoglikozların 10 yıl sonra en fazla yüzde 11’ler seviyesine çıkabileceğini vurgulayarak, “Kısa ve uzun vadeli AB projeksiyonlarında pancar şekeri mutlak ağırlığını ve rekabetçi yapısını koruyacak” dedi.
Londra’daki çalışmaları değerlendiren Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Türkiye’den yüksek katılım olduğunu, bunu sektörün geleceği açısından önemsediğini vurguladı. Konuk, “Katılımcılar şeker ve sağlık ilişkisine dair istatistiklere vakıf oldular. Doğal olmayan tatlandırıcıların obeziteye etkisini rakamlarla duydular. AB Şeker reformunun, yani şeker kotalarının kalkmasının ülkemizde anlatıldığı gibi ABB pazarını alternatif tatlandırıcılara teslim etmek anlamına gelmediğini en yetkili ağızlardan duydular. AB’nin pancar şekerini terk edip pazarı NBŞ’ye teslim etmek için değil, 2000 yılından önceki gibi AB’nin tekrar pancar şekeri ihracatçısı olmak için kotaları kaldırdığını birinci ağızdan, yani AB Komisyonu Tarım Masası Yöneticisinden duydular” dedi.
Şekerle ilgili Türkiye’deki gibi bir kampanyanın Avrupa’da da yürütüldüğünü belirten Konuk, şöyle konuştu:
“Rakamlar ortada, kişi başına pancar şekeri veya kamış şekeri tüketimi 1980’li yıllarda zirvedeydi ve dünyanın obezite derdi diye bir derdi de ciddi anlamda yoktu. Kişi başına tüketim oranları NBŞ’ler dâhil toplamda üçte iki azalmış ancak obezite en azından istatistiklerine vakıf olduğumuz üç ülkede %20 ile %60 oranında artmış. Uzmanlar insanlara hareket edin diyor, rakamlar ise 1960’tan sonra şeker muadillerin piyasaya girişini işaret ediyor.
Bu seneki seminerde şeker ve sağlık konusu kadar önemli olan bir başlık daha vardı. Herkessin dilinde olan ancak herkesin işine geldiği gibi yorumlamaya çalıştığı AB Şeker Reformu ve 2017’de AB ülkelerinde kalkacak olan şeker kotaları. AB Şeker Reformu ile ilgili konuşmalar bir kez daha ortaya koydu ki AB şeker kotalarını kaldırma kararını başka ülkeler AB pazarını işgal etsin diye almamış, hatta pancar şekerinin yerini alternatif tatlandırıcılar alsın diye de bu karar alınmamış. Açık açık ifade ettiler pancar şekeri ihracatında eski parlak günlerine dönmek için bu reformu yapmışlar ve kotaları kaldırma kararını almışlar. AB kotaları kaldırarak dış pazarlara yüklenmesini engelleyen bir bağdan, prangadan kurtuluyor. En yetkili ağız pancarı da pancar çiftçisini desteklemekten vazgeçmeyeceklerini ithal şekere karşı gümrük duvarını muhafaza edeceklerini söyledi. Yaptıkları sadece bir fiyatlama organizasyonudur. Fiyatı ürünü ve üreticiyi destekleyerek aşağı çekme ya da aşağı çekiyor gibi yapma operasyonudur. Hepimiz biliyorduk. AB bu reform sürecinde serbest ticaret anlaşmalarıylla ileri teknoloji ürünlerini, otomotiv gibi ağır sanayi ürünlerini daha kolay satıyor, karşılığında arpa mısır şeker ithal ediyordu. Artık o dönemde kapanıyor veya o aralık da daralıyor. Yani bundan sonra buzdolabı da satacak, televizyon da satacak, otomobil de satacak şeker de satacak.”
< 27.11.2014 diğer haberleri için tıklayınız.