Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer, enerji sektörü, şirketin faaliyetleri ve geleceğe yönelik projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’de özel sektörün son 15 yılda, 25 milyar dolarlık kısmı özelleştirmeler olmak üzere elektrik üretimine yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirten Gencer, “Bu tutarın yaklaşık 70 milyar doları borçlanmayla finanse edildi. Bugün ülkemizde bir arz fazlasının olduğu aşikar. Pandeminin de etkisiyle talep tarafındaki daralmanın yağışlı bir yılda yenilenebilir kaynaklardan rüzgar ve güneşin de yardımıyla serbest piyasa elektrik fiyatlarının ne kadar düşebildiğini gördük” dedi.
Akenerji’nin hem yenilenebilir kaynaklardan hem de doğalgazdan elektrik üretimi yapan dengeli bir porftöy yapısına sahip olduğunu ifade eden Serhan Gencer, “1224 MW kurulu gücümüz var. 904 MW’lik gaz santralimiz, 320 MW’lik de yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim kapasitemiz var. 28 MW’lik rüzgar santralimizin yanında Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yayılmış hidroelektrik santralimiz bulunuyor” diye konuştu.
Akenerji’nin yenilenebilir kaynaklardan yılda yaklaşık 1 milyar kWh elektrik üretebildiğini anlatan Genel Müdür Serhan Gencer, piyasa fiyatlarının uygun olduğu saatlerde çalışabilen gaz santralinden de yılda 4.5-5 milyar kWh elektrik elde edilebildiğini söyledi. Gencer, bu verilere göre Akenerji’nin Türkiye’deki toplam elektrik tüketiminin yüzde 1.5’i ile yüzde 3.0’üne kadarını üretebildiğini vurguladı.
“Önümüzdeki 5-10 yıllık geleceğe baktığınızda vizyonumuz çok net” diyen Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer “Aralık 2019 başında borçlarımızı 12 yıllık vadeye yayıp yarısını TL’ye çevirebildik. Nedeni, gaz santralimizin elektriğini TL fiyatlardan satıp borcunu dolar olarak ödemesiydi. Bir de döviz gelirli yatırımlarımız var ama bir süre sonra YEKDEM gelirleri bitecek. Finansal borçluluğumuza destek sağlayacak yeni ve iyi projeleri portföyümüze katmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer, hibrit santral işinin yakından izleyip yoğunlaştıkları bir alan olduğunu söyledi. Bütün santrallerinde hibrit metodundan yararlanma imkanları bulunduğunu anlatan Gencer, “Her birine ayrı ayrı bakıp fizibilitelerini yapıyoruz. Mevcut varlıklarımız içinde hibrit anlamında yapılacak çok fazla imkan var. Biz biraz da öncü olarak bakıyoruz kendimize. Adıyaman’daki HES’imizin üzerine yüzer santral ya da gaz santralimizin sınırları içinde 5-6-7 MW’lik güneş santrali kurmayı düşünüyoruz. Aynı alana daha fazla kurulu güç kurabiliyorsunuz. Maliyetler düştü, verimlilik yükseldi” diye konuştu.
Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer, şirket olarak teknolojik gelişmelere dayalı yenilikçi işlerle de ilgilendiklerini söyledi. “Batarya teknolojilerinden söz ediyorum” diyen Gencer şöyle konuştu: “YEKDEM dönemi bitecek bir santralimiz var. Rüzgarda üretim saatini, süresini kontrol edemiyorsunuz. Belki bugün değil ama bu RES’in enerjisini istediğimiz zamanlarda depolayabilip istediğimiz zaman sisteme verebilirsek o santrale bir değer katmış oluruz. Bu tip teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz, nasıl yararlanabiliriz diye bakıyoruz.”
Genel Müdür Serhan Gencer, Akenerji’nin 2008 yılına kadar 1 milyar dolar, o tarihten bu yana ise 1.5 milyar dolarlık üretim yatırımı yaptığını söyledi. Türkiye’de geçmişten bu yana yapılan yatırımlarla HES potansiyelinin büyük ölçüde kullanıldığını vurgulayan Gencer, “Elimizde Kuzeydoğu Anadolu’da 198 MW’lik bir HES projemiz var. Piyasada 200 MW’lik rezervuarlı HES projesi pek kalmadı. Uygun bir yatırım ortamı olduğunda bunu yapabiliriz. Yaklaşık 300400 milyon dolarlık bir projeden söz ediyoruz” dedi.
Genel Müdür Serhan Gencer, Akenerji’nin yatırım ihtiyacı gerektiren ama kendini çok hızlı şekilde geri ödeyebilen 3-5-10 MW gibi mikro projelerle de ilgilendiğini söyledi. Gencer, “Bunlar genelde rüzgar, güneş ve biyokütle projeleri. Bunlarda yatırım kararı almak ve hızlı hareket etmek çok kolay. O yüzden küçük montanlı, geliştirme aşamasında ya da işletmeye alınmış sayısız projeyi değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
< 30.10.2020 diğer haberleri için tıklayınız.