Enerji nakil hattı, aydınlatma direkleri, GSM direkleri, reklam direkleri, cıvata ve somun imalatı ve sıcak daldırma yöntemi ile galvanizleme alanlarında çalışmalarını sürdüren Mitaş Galvaniz, ASO 2’inci OSB’de tam otomatik yeni tesisini devreye aldı. 2015 yılında faaliyete geçen tesisin 20 milyon dolar bütçe ile inşa edildiğini belirten Mitaş Genel Müdür Yardımcısı Tolga Güneş, 2014’te yaklaşık 100 bin ton galvanizleme yaptıklarını ve yeni tesisle birlikte bu rakamı 120 ila130 bin ton aralığına çekmeyi hedeflediklerini bildirdi. 11 bin metrekaresi kapalı, toplam 30 bin metrekare alana kurulu olan tesisin tam otomatik olduğunu vurgulayan Güneş, kapasitesinin ise yıllık 150 bin ton olduğu bilgisini verdi.
“Ciromuz 40 milyon dolara ulaştı”
2014 yılında kâr marjlarının düştüğünü ve özellikle son çeyrek ile birlikte piyasa risklerinin maksimum seviyeye ulaştığını aktaran Tolga Güneş, “Yurtiçinde bu riski bertaraf etmek oldukça güçtü. Farklı iş alanları ve sektörler ile bu zorluğu aşmaya çalıştık. Piyasanın daralması, risklerin artması yeni pazar fırsatlarını gündeme getirdi. Fakat reel olarak harekete geçilmedi. 2014 yılı ciromuz ise yaklaşık 40 milyon dolara ulaştı. Tüm Mitaş grubu'nu düşünürsek bu rakam 450 milyon dolar seviyesini bulur” dedi. Firmanın 2015 yılına dair hedef ve projeleri hakkında bilgi veren Tolga Güneş, “Son üç yılın projeksiyonuna baktığımızda; ilk etapta kârlılık değil, öncelikle büyüme ve hacim yaratma, yeni pazarlar ve ürünler, toplam galvanizleme miktarımızı artırma temel hedeflerimiz arasında bulunuyor. Bu yılki öncelikli hedefimiz, yeni tesisimiz ile yaptığımız galvanizleme miktarını 120 ila 130 bin ton aralığına çekmek. Bunun yanı sıra şüpheli ve riskli alacakları en alt düzeyde tutmayı istiyoruz” dedi.
Firmanın 1955 yılında Ankara’da kurulduğunu anlatan Tolga Güneş, 36 bin 325 metrekaresi kapalı, toplam 68 bin 803 metrekare alana kurulu üretim tesisinde faaliyet gösterdiklerini dile getirdi. Güneş, “Tesis, yıllık 75 bin ton galvanizli ççelik direk imalatı ve 150 bin ton galvanizleme kapasitesine sahip. Yurtdışı satışları, Mitaş Enerji Grubu tarafından yapıldığını belirten Güneş, “Ortadoğu şu an çok aktif değil. Bunun yanı sıra Türk cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa da yavaşladı. Sadece Güney Afrika ve Güney Amerika ülkeleri şu an revaçta. Yurtdışı pazarda daralma olduğunu söylenebilir” dedi.
Türkiye’de sıcak daldırma galvaniz sektörünün yeterince bilenmediğine işaret eden Tolga Güneş, “Şu an sektörün en önemli sorunu, kaliteli, istenen miktarda ve ekonomik hammadde tedariki. Maliyetimizin yarıdan fazlasını çinko oluşturuyor. Çinko borsaya bağlı bir ürün olduğundan gerek kur artışlarından gerekse talep farklılıklarından çok etkileniyor. Bu yüzden son ürünlerdeki fiyat artışlarını müşteriye yansıtmak her geçen gün zorlaşıyor. Bu konuda teşvikler ve stabil fiyat ayarlamalarının yapılması gerekiyor” yorumunda bulundu.
< 03.03.2015 diğer haberleri için tıklayınız.