Aroma, inovasyona yatırım yaparak açtığı yeni kategorilerle ‘meyve suyu firması’ algısını geride bırakarak çok yönlü bir içecek firmasına dönüşüyor. Aroma Sa-De ailesini vitaminli içeceklerle genişleten firma, özellikle Japonlardan yoğun talep gördü.
Meyve suyu pazarında 52 yıldır faaliyet gösteren Aroma, bu yıl vitaminli içeceklerle ürün gamını genişletti. Aroma Genel Müdürü Sefer Kılınç, pazara sundukları inovatif ürünlerin, markanın dönüşümü için önemli olduğunu ifade etti. Meyve suyu sektörünün kendini yenilememesi halinde kısır bir rekabet içerisinde gerileyeceğini savunan Kılınç, “Aroma olarak bu anlayıştan yola çıkarak çeşitlemelerle sektörde kabuk değiştirdik. Meyve suyu üreticisi olma algısından, içecek üreticisi olmaya dönüyoruz. Sektörü farklı tatlarla farklı bir yere taşımayı hedefledik” diye konuştu. Yurtdışında da amaca uygun içeceklere yönelik dönüşüm yaşandığını aktaran Kılınç, “İnsanlar artık yiyeceği de içeceği de vücuduna neden alması gerektiğini biliyor ve sadece onları almak istiyor. Kalorisi yüksek, vücuda faydası olmayacak ürünlerden uzaklaşıyor. Bunu iyi etüt edip üretici olarak tüketiciye bu fırsatı sunmamız gerekiyor. Bu anlayışı gözden kaçıran firma hangi sektörde olursa olsun ayakta kalamayacak. Firmaların bu anlamda muhakkak Ar-Ge ve inovasyona ciddi anlamda yatırım yapması lazım. Meyve suyu sektörünün artık farklı bir alana evrilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Sefer Kılınç
Aroma Sa-De ile atılım yaptı
Bu vizyonla 2020 başında pazara sundukları Aroma Sa-De ile bir atılım yaptıklarını anlatan Sefer Kılınç, tüketicilerin alışkanlıklarının değiştiğine vurgu yaparak, artık vücudun sıvı ihtiyacını gidermenin yanı sıra vitamin, mineral alma, düşük kalorili olması, kronik rahatsızlıkları tetiklememesi gibi amaca uygun içeceklerin tercih edildiğini söyledi. Aroma Sa-De’nin de bu ihtiyaçtan doğduğunu kaydeden Kılınç, yeni bir kategori açtıklarının altını çizdi. Kılınç, “Aroma Sa-De, içeriğinde, şeker ilavesi, tatlandırıcı, renklendirici ve hiçbir katkı maddesi bulunmaması ile dikkatleri çekti. Aroma Sa-De’nin nane-limon-elma, tarçın-kuşburnu, zencefil-limon olmak üzere 3 çeşidi bulunuyor. Ayrıca Aroma Sa-De ailesini vitaminli içeceklerle genişlettik. Uzakdoğu’dan, özellikle Japonya’dan ürüne büyük ilgi oldu. Olumlu geri dönüşler aldık” diye konuştu.
Bu yıl pazara sunulan bir diğer inovatif ürünün Aroma Anne olduğunu ifade eden Kılınç, “Bu ürünümüz hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde anne ile bebeğin sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesine destek oluyor. Doğum sonrasında annenin vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya katkı sağlıyor. Aroma Anne, Folik Asitten, B vitaminine, Biyotine kadar içerdiği çeşitli vitaminlerle günlük vitamin ihtiyacının yüzde 50’sini karşılarken, anne adayları ve bebek için önemli olan minerallerden demir, magnezyum, kalsiyum ve çinkonun yüzde 15’ini karşılıyor” bilgisini verdi.
“Kaynak suyunu zenginleştirerek çevreci kutuda pazara sunduk”
Aroma Sa-De’nin ardından insanlara yine doğal kaynak suyuyla, kalorisi düşük, vücudun dengesini bozmayacak şekilde farklı tatlar sunmak istediklerini anlatan Kılınç, “Suyu vitaminlerle zenginleştirdk ve doğal meyve aromaları ilave ettik. Aroma Sa-De Vitaminli Su’lar başlığı altında “Enerji”, “Güzellik”, “Detoks”, “Sindirim” ve “Direnç” olmak üzere 5 çeşitle tüketicilere sunduk” açıklamasını yaptı. Aroma Sa-De Vitaminli Su’larda kolay taşınabilir, güneşten etkilenmeyen, dönüştürülebilir karton ambalaj kullandıklarına işaret eden Kılınç, “Tüketici çevreye duyarlıysa, plastik ile ilgili endişeleri varsa ve bu da bir çözümse tüketici maliyete bakmıyor. Yakında lansmanını yapacağız. Ortadoğu’dan ilk etapta 5 konteyner ürün talebi geldi ve gönderdik. 2025 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde tek kullanımlık pet yasaklanacak. Burada da bir pazar oluşacak. Merkezi Avrupa olan marka otellerden doğal kaynak suyu konusunda talepler gelmeye başladı” değerlendirmesini yaptı.
Afrika ve Uzakdoğu’da büyüyecek
Aroma markasıyla 1975 yılından bu yana ihracat yaptıklarına ına deği değinen Sefer Kılınç; Avrupa, , Amerika, Asya, Afrika ve Avustralya ralya kıtalarına ve toplam 55 ülkeye eye ürün gönderdiklerini söyledi. . Bu yıl farklı olarak Güney Amerika erika pazarına giriş yaptıklarına a dikkat çeken Kılınç, 2021’de ise e Afrika ve Uzakdoğu’da büyümeyi yi hedeflediklerini kaydetti. Sefer er Kılınç şu bilgileri verdi: “Kasım sım sonu itibariyle 2019’a göre re ihracatta yüzde 100 artış ış var. Eskiden yüzde 10’lar- da olan toplam satış için- deki ihracat oranı şu anda a yüzde 18 civarında. Hede- fimiz daha da yukarı taşımak. Uzakdoğu’da büyük market zincirleriyle anlaşşmalar yaptık. Ortadoğu’dan an da ciddi miktarda su talebi ebi alıyoruz. Örneğin Filistin’de n’de Aroma markasını biliyorlar lar ve özellikle tercih ediyorlar. Kaliteden feragat etmemineden olabilecek taleplere olumsuz yaklaşıyoruz. Şekersiz yüzde 100 meyve suyu kategorimize özellikle başta Uzakdoğu olmak üzere diğer tüm bölgelerden gelen talepler bu stratejimizle ilgili doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu, tüm dünyadaki müşterilerimiz tarafından biliniyor ve onlarla ortak paydamız olarak işbirliklerimizin temelini oluşturuyor. Bunun yanında şeftali-nar-vişne gibi tamamen yerli üreticilerimizden temin edilen meyvelerden elde ettiğimiz ürünlerimizin pazarlanması konusuna ağırlık veriyoruz.” Üretilen her kategorinin farklı coğrafyalarda karşılık bulduğunu dile getiren Kılınç, nektar kategorisinin etnik pazarda ağırlık kazandığını, Körfez ülkelerinde de doğal kaynak suyunun tercih edildiğini ifade etti. Farklı damak tatlarına uygun geliştirmeler üzerinde çalıştıklarına vurgu yapan Kılınç, örneğin mango nektarını yapılan pazar pa analizleri ile Avrupa ve Körfez ülkelerindeki etnik nüfusun damak dam tatlarına uygun olarak gelişti geliştirdiklerini aktardı.
“Su markaları 5 yıl içinde hızla lokalleşecek”
Aroma’nın Aroma’nı bir diğer önemli yatırımı da doğal kaynak suyu tesisi. Aroma, Aroma Uludağ’ın 2020 metre yüksekliğindeki yüksekliğ doğal su kaynağından Aroma Ar Ömer Duruk markası altında altınd 8,15 Ph değerinde alkali su sağlıy sağlıyor. Aroma Ömer Duruk Suyu, zeng zengin kalsiyum ve magnezyum ve düşük dü sodyum değeri ile de öne çıkıyor. çıkıyo Yıllık üretim miktarının 128 milyon m litre olduğunu kaydeden SeferSef Kılınç, şöyle konuştu: “Dünyada suyun önemi giderek artacak. Kaynakların Kay her yıl azaldığını görüy görüyoruz. Bu nedenle kapasite artırma artırmak için yasal başvurularımızı yaptık. yaptı Doğal kaynak suyunda Bursa bölgesinin böl bir dezavantajı var. Bursa Bur Büyükşehir Belediye
si’ne litre l başına yıllık ödenen miktar diğer yerlerde ödenen kaynak kiralarından çok daha yüksek. Buna rağmen raflarda aynı rekabeti yapabilmemiz gerekiyor. Bu noktada farklılaşmayı sağlamak için farklı ürünleri pazara sunuyoruz. Öte yandan su kaynaklarının birçoğu yabancı organizasyonların elinde. Su milli kalması gereken bir konu. Serbest piyasa koşullarında elbette yabancı yatırımlar yapılabilir ancak orantısız izinlerin gözden geçirilmesi gerek.” Su piyasasının da değişim ve dönüşüm içinde olduğuna dikkat çeken Kılınç, artık lojistik maliyetleri nedeniyle su markalarının önümüzdeki 5 yıl içinde hızla lokalleşeceğini söyledi.
“İşlenmiş tarım ürünleri ihracatına verilen destekler artırılmalı”
Pandemi nedeniyle okul, restoran ve kafelerin kapatılmasından dolayı meyve suyu sektöründe volüm olarak yüzde 6 ila 10 arasında bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Sefer Kılınç, bunun kârlılıklara da etki ettiğini vurguladı. Maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtamayan içecek firmalarının fedakarlık yaptığını ifade eden Kılınç, “Cam, kapak, ambalaj gibi bize tedarikte bulunan sektörlerin bizim kadar fedakarlık yaptıklarına inanmıyorum. Bu anlamda pazarda genel bir gerileme var. İç piyasada sıkıntılı bir süreç geçiyor. 2021’de bunların atlatılmasını umuyoruz. Kafe ve restoranların kapanması da sektörü bu anlamda çıkmaza soktu. Bu yıl ayrıca meyve pazarda çok değerlendi. Avrupa’da üretim olmadığı için ihracat da ciddi oranda arttı. Geçen yıl 50 kuruşa aldığımız ürün bu yıl 1 liraya geldi. Fiyat artışını yansıtamadık. Öte yandan işlenmiş tarım ürünlerinin ihracatına verilen destekler anlamlı hale getirilmeli. Bugün nektar ihracatı için verilen destek ton başına 25-35 TL. Arkasında binlerce çiftçi ve tedarik zinciri ile sayısız iş kolunda istihdam sağlayan ve dış ticaret fazlası veren bu sektöre verilen destekler, ihracatta rekabeti destekleyici nitelikte olmalı.”
Spora desteği sürüyor
4 yıldan bu yana farklı sponsorluklarıyla Bursaspor’u destekleyen Aroma, Türk sporuna, özellikle de Türk futboluna özel önem veriyor. Aroma ayrıca 2020 - 2021 sezonu boyunca, Bursasporlu futbolculara, ürünleriyle vitamin takviyesi de yapacak. 2019 yılında Galatasaray Spor Kulübü ile su sponsorluğu sözleşmesi imzalayan Aroma, 20202021 sezonunda da tüm branşlarda Galatasaray’ın resmi “su sponsoru” olmayı sürdürüyor.
< 28.12.2020 diğer haberleri için tıklayınız.