Katı yakıt, gayrimenkul, denizcilik sektörlerindeki faaliyetlerinden sonra Derince ile limancılığa da adım atan Safi Holding, uzun vadede bu alanda küresel bir oyuncu olmayı hedefliyor. Safiport Derince'de 350 milyon milyon dolarlık yatırımın startını veren Safi Holding, bir yandan da yurtiçinde ve yurtdışında limancılıkta yeni yatırım fırsatlarını araştırıyor. Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi , İzmir Limanı ihalesine de girmeye hazırlandıklarını açıkladı. Limancılıkta küresel bir oyuncu olmayı hedeflediklerini anlatan Hakan Safi, "Başka limanlara da talip olacağız. 2016 yılında yapılacak İzmir Limanı ihalesine de girmeyi planlıyoruz. Küresel oyuncu olmak adına hem yurtiçinde hem yurtdışında da yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz. Şartlar oluşursa alırız" diye konuştu.
Hedef; 2.5 milyon TEU'ya çıkmak
Şubat 2015'te 543 milyon doları Başbakanlık Özelleştirme Başkanlığı’na peşin ödeyerek limanı teslim alınan Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. mart ayından bu yana limanı işletiyor. Safiport Derince Uluslararası Limanı, İzmit Körfezi’nin kuzeyinde yer alıyor. Limanda Ro-Ro, proje kargo, dökme yük, genel kargo, sıvı dökme yük, konteyner ve vagon gibi her türlü kargo çeşitlerine hizmet veriliyor. Hakan Safi, Türkiye’nin en büyük uluslararası limanı olma hedefiyle limanda 350 milyon dolarlık dev bir yatırıma başladıklarını söyledi. Devir tarihinden itibaren altı aylık süre sonrası büyük liman yapılandırma planı için uluslararası görüşmelere başladıklarını hatırlatan Safi, çok amaçlı bir liman için master plan ihalesi ile dünyanın önde gelen 14 danışman firmasıyla görüşüldüğünü ve liman yapılandırması alanında dünyanın en büyük limanlarına hizmet vermiş olan İngiliz danışman firması ile master plan servis anlaşması sağlandığını belirtti.
Mevcut kullanılan 450 bin 500 metrekarelik liman alanının, deniz dolgusu ve ilave rıhtımlarla genişleterek 1 milyon 200 bin metrekare saha kapasitesine çıkartılması hedefleniyor. Limanda başlanacak olan yappılandırma çalışmaları, mevcut liman operasyonunu aksatmayacak şekilde tamamlanacak. Ayrıca limanda bulunan kapalı antrepoların sayısı ve alanlarının artırılması sağlanacak. Yapılacak olan genişleme çalışmaları sayesinde Safiport Derince’de her bir yük çeşidi için rıhtımlar sınıflandırılarak konteyner hacminin 2 milyon 500 TEU’ya, dökme yük kapasitesinin 10 milyon ton/yıl’a çıkarılması hedefleniyor.
Verimliliği yüzde 80 artırdı
350 milyon dolarlık yatırımı 3 faz olarak planladıklarını anlatan Safi, 2020 sonuna kadar bu yatırımı bitirmek istediklerini ifade etti. Limandaki yatırımlar tamamlandığında karasal olarak Türkiye'nin en büyük limanı olacaklarına ve dev gemileri ağarlayabilecek konuma ulaşacaklarına dikkat çeken Safi, deniz dolgusu yapılacak liman sahasının E-5 ve TEM karayoluna giriş ve çıkış bağlantı yolları ayrılarak liman verimliliği ve hizmet kalitesi de en üst seviyelere çıkartılacağına dikkat çekti. Katlı otopark projeleri de olduğunu belirten Safi, "Otomotiv burada çok önnemli. Derince bu bölgede en fazla otomotiv elleçleyen liman. Dolayısıyla bizde bunun içerisindeki payımızı artırmayı düşünüyoruz. Daha fazla araç stoklayabilmek için kat otoparakları yaptırmayı düşünüyoruz. bunun için de Avrupa'daki örnekleri inceledik.
Limanı devralmalarından bu yana verimliliği yüzde 80 artırdıklarını vurgulayan Hakan Safi, müşteri sayılarının hızla arttığını, ciroyu ise 2.5 kat artırdıklarını söyledi. Yatırımlar tamamlandığında 500 olan istihdam sayısını 2 bin 500'e çıkaracaklarını vurgulayan Safi, inşaat sürecince sadece Türk mühendis, Türk müteahhitlerle çalıştıklarının altını çizdi. Limancılığın 2002'de özel sektöre açılmasıyla sektörde büyümenin hızlandığını ifade eden Safi, "Bu konuda Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza teşekkür ediyoruz. Ulaştırma Bakanımız da sektörün içerisinden gelen bir isim. Sayın Binali Yıldırım'ın tekrar gelmesi bizim için büyük bir şans. Sektörü bildiği için bizi çok iyi anlıyor" dedi.
Filoya 3 römorkör daha alacak
Limanda kılavuzluk hiizmeti de verdiklerini hatırlatan Hakan Safi, "3 römorkörümüz var. 3 tane daha alacağız. Bunları mutlaka Türk tersanelerinde yaptıracağız" dedi.
SAFİ HOLDİNG LOJİSTİK ŞİRKETİ DE KURACAK
Safi Holding olarak bir lojistik şirketi kurmaya hazırlandıklarını açıklayan Hakan Safi, "Müşterilerimize tüm hizmetleri sunmak istiyoruz. Müşteriye, sanayiciye kapıdan kapıya hizmet sunacağız. Limanımızda demiryolu bağlantımızın olması müşterilerimize çok büyük avantaj sunuyor. Limanımızdaki demiryolu avantajını sonuna kadar kullanmak istiyoruz. Lojistik şirketimiz hem demiryo hem de karayolu hizmeti sunacak. Kuracağımız şirket önce yurtiçinde hizmet verecek ama ileride yurtdışına da hizmet sunmaya başlayabiliriz. Vagon ve lokomotif yatırımı da yapacağız. Burada istasyonumuz var. Anadolu'nun her tarafına bizim vagon gönderme hakkımız var. her denize hem karaya yatırım yapacağız” diye konuştu.
< 21.12.2015 diğer haberleri için tıklayınız.