Şekerleme üreticisi Kervan Gıda, Dünyanın en büyük ilk 10 şeker üreticileri arasında 9'ncı sırada. Kervan Gıda'nın 2023 hedefi ilk 5 arasına girmek. Kervan, yılda 45 bin ton şekerleme üretiyor. Geçtiğimiz yıl 10 milyon TL'lik bir yatırımla Manisa'da sert şeker fabrikası satın alan Kervan, 2015'te tesisin entagrasyonunu yaptı. Kapasitesi yetmeyen ve gelen talepleri geri çevirmek zorunda kalan firma, 2016'da hayata geçecek 10 milyon euroluk 3'ncü hat yatırımı yaptı. Son 5 yılda her yıl çift haneli büyüyen firma 2015'i 100 milyon dolar ciro ile kapatacak. Bebeto, Keloğlan ve Özcan sakız gibi markaları var. Kervan'ın Türkiye'deki pazar payı yüzde 8, fason üretimi de eklersek rakam yüzde 30'a çıkıyor. Ortadoğu ülkelerinde pazar payı yüksek. Irak'ta marka bilinirliği yüzde 47, Ürdün'de ise yüzde 43. Yurtiçi ve yurtdışında alışveriş merkezlerinde 50'ye yakın parekende noktası da bulunan Kervan, master fransche anlaşıp Ortadoğu'da bu parekende noktalarının genişletmek istiyor. İhracat ağırlıklı firma, toplam cirosunun yüzde 65'i ihracattan kazanıyor. Düzenli olarak ihracat yaptığı ülke sayısı 80, 2-3 ayda bir ihracat yağtığı ülkeler de ekleyince rakam 100'ün üzerine çıkıyor. Bu ülkeler arasında Madagaskar, Jamaika, Karayipler gibi ilginç ülkelerde var. Mesela Dominik Cumhuriyeti'ne 15 yıldır ihracat yapıyor. Amerika, İngiltere, Güney Afrika'da çok geniş ağa sahip ofisleri var. 2016'da da Almanya'ya ofis açacak. Toplam ihracatı 65 milyon dolar olan firma bunun 10 milyon dolarını Avrupa'ya gerçekleştiriyor.
Yönlerini istikrarlı pazarlara döndüklerini söyleyen Kervan Gıda Pazarlama Müdürü Bihter Koçum, var oldukları hedef pazarlarda ilk 3 marka arasına girmek istediklerini belirtti. Ortadoğu'ya herkesin ihracat yaptığını kaydeden Koçum, "Bir İngiliz firması merdiven altı ürünleri asla satın almaz isterse yüzde 50 daha ucuz olsun. O yüzden biz kalite algımızı anlayacak Avrupa ülkelere odaklandık" dedi. Avrupa'da sağlıklı şekerlemeye kayma trendi olduğunu dile getiren Koçumm, şekerlemedeki olumsuz algıyı kırmak için yönlerini sağlıklı şekerlemeye çevirdiklerini ve yoğun meyve sulu ürünler geliştirdiklerini söyledi.
Kervan'ı rakiplerden ayıran özelliği inovasyona varlık nedenimiz diyebilecek kadar önemsemesi. Ar-Ge departmanları dünyayı baz alarak dünyada yapılmamamış yapmak için inovasyon çalışmaları yapıyor. Yeni ürünleri Seven Days'ın İngiltere'de satış patlaması yaptığını belirten Koçum ürünü şöyle anlattı: "Her güne farklı aramoların olduğu 20 gr'lık minik paketlerden 7 tane olan paket. A,C,E vitaminli ve yüzde 85 meyve sulu. Ayrıca çocuklar için porsiyon kontrolu mümkün olduğu için ebeveynler de ilgi gösterdi, hergün bir paket çocukların beslenme çantalarına atıyorlar. İngilterenin en büyük dağıtıcı ile el çıkıştık çok da güzel geri dönüşler aldık. İyi de fiyat sıkalası belirledik. 1 pounda satılıyor. Poundaland'lerde de satılıyor.
Başarısı Harvard'da study case olarak işlenecek
Bu ürünün farklı hatlarda üretilip sonra biraraya gelerek aynı pakketin içine konduğunu söyleyen Koçum, "Üretimi oldukça zor bir ürün. Bizim markamızla satın diyen hep çok firma oldu. Gelen bütün satın alma tekliflerini geri çevirdik" dedi. Seven Days'ın pazarlama başarısı Harvard'da study case (vaka incelemesi) olarak işleneceğini belirten Koçum, bir yenisinin daha geldiğini ve dünyanın en büyük şekerleme fuarında lansmanının yapılacağını dile getirdi. "Bu yıl bizi şaşırtan pazar Romanya oldu" diyen Koçum, bir yılda penetrasyonumuzu yüzde 80'e çıkardıklarını satışları da 500 bin dolardan 2,5 milyon olara çıkardıklarını ifade etti. İran pzarında bıraktıkların da lider olduklarını anlatan Koçum, "3 milyon dolara yakın ihracat yapıyorduk. Penetrasyonumuz yüzde 80'ne ulaşmıştık. Kapılar yeniden açıldı, 2016 sonuna kadar yeniden pazar lideri olmayı hedefliyoruz" dedi.
Türk malının kalite standardının olması gerektiğini belirten Koçum, şunları ekledi: "İhracat firmasıyız, dünya standardına uymaya çalışıyoruz. Her ülke için ayrı sertifikalar alıyoruz. Yükksek kalite standardında üretim yapmaya çalışıyoruz. Ancak merdivenaltı bir firma 100 çalışanı ile üretim yapıyor. Maliyetleri bizden yüzde 20 düşük, fiyatı da düşürüyor. Pazarda kafa karışıklığına yol açıyor. Türk malının kalite algısını değiştiriyor. Biz adil rakip istiyoruz. 14 tane şekerleme üreticisi var, sadece 3'ünün adı biliniyor pazarda." Bu ürünün en büyük girdisinin Jelatin olduğunu kaydeden Koçum, "Çok önemli protein kaynağı. Çocukların diş kemik gelişmine çok faydalı hammadde. Biz bunu üstün kalite standartlarında ithal ediyoruz. Belgelerle denetime gidiyoruz. Bazı üreticiler Çin'den jelatin ithal ediyorlar yarı fiyatına. Ne olduğunu bile bilemiyoruz" diye konuştu.
"Avrupaya kota belimizi büküyor"
Koçum, Avrupa ihracatında en önemli sorunlarını şöyle anlattı: "Avrupa'ya belli bir süre kotasız ve vergisiz gönderebiliyoruz. Şubatta kota devreye giriyor. Vergiler ve kota belimizi büküyor. Hükümetten sürekli olarak bu konuyla ilgilenilmesi için taleplerde bulunuyoruz. Türkiyee'ye 15 yıldır aynı kota uygulanıyor. Tüketim arttı, nüfus arttı ama kota hala aynı. 2023 hedeflerimiz tutturmak içn destek bekliyoruz. Kota kaldırılsa Avrupa'ya satış rakamlarımız iki katına çıkar."
Candy Crush'ın kendi memleketinde şekerlerini üretecek
Candy Crush şekerlemeleri ürettiklerini dile getiren Koçum, şunları söyledi: " Cundy Crush 'ın 11 ülkede lisansı bizde. Türkiye, Doğu Avrupa ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri, KuzeyAafrika ülkeleri... Ürünleri Bebeto Candy Crush olarak çıkarıyoruz. Dünyada Candy Crush'a en çok şekerleme üreten firma biziz. Şimdi İngiltere ayağı da bize geçti. Oyunun kendi ülkesinde lisansı Türk markası aldı."
Şekerleme pazarı krizde daha çok satıyor
Türkiye'de yumuşak şeker büyüme trendi gösterdiğini söyleyen Koçum, "Sektör yüzde 20 büyüyor. Kişi başına yumuşak tüketimi 150 gramdan 250 grama çıktı. Avrupa'da ise bu rakam 8 kg. Şekerleme pazarının krizlerden etkilenmiyor. İnsanlar alışverişlerini kıstığı dönemlerde şekerleme alışverişini kısmıyor. Çocuklaarını mahrum etmiyor. Hatta kriz dönemlerinde daha çok satış oluyor" diye konuştu.
< 25.12.2015 diğer haberleri için tıklayınız.