"SAMBA ZAMANI DEĞİL"
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri beklentilerimizin aksine değer kaybetmekteler. Sabit getiri enstrümanlara nazaran hisse senetleri ciddi bir satış baskısıyla karşı karşıyalar. Büyüme endişelerinin hisse fiyatlarının gerilemesine neden olduğunu düşünüyoruz. Bunun bazı sebepleri var:
1. TCMB'nin "yatay verim eğrisi" sözle yönlendirme yaklaşımını sürdürmesi,
2. Sıkı finansal koşullar (koridor genişliği 325 baz puan), ve
3. Artan risk primi.
Dünya genelinde risk metrikleri toparlanmakta. JP Morgan Kur oynaklığı 16 Ocak zirvesi 11,68'e göre 9,64 ile daha iyi bir noktada. Benzer şekilde "korku endeksi" VIX de 16 Ocak zirvesi 23,43'e göre 14,23 ile daha iyi bir yerde. Sabit getiri oynaklığını gösteren MOVE endeksi de 19 Şubat zirvesi 98,47'e göre 90,66 ile daha iyi bir yerde.
Türkiye'de ise 5 yıl vadeli CDS 209,99 değeriyle bu yılın en riskli yerinde. Lira varlıklar için talep edilen risk primi Türkiye'de büyümenin sorgulandığına işaret etmekte.
Merkez bankası "yatay verim eğrisi" sözle yönlendirmesiyle Lira'nın değerini koruma amacında. Mevcut küresel konjonktürde neredeyse tüm ülkeler finansal koşullarını rahatlatırken ve Gelişmekte Olan Ülke Kurları ABD Doları karşısında iç gelişmelere bakmaksızın değer kaybederken finansal koşulların sıkı tutulması hem iç hem de dış talebi baskılıyor:
Tüketici Güveni artan işsizlikle birlikte keskin bir düşüş gösterdi,
İhracatçılar hızla değer kaybeden Avro nedeniyle Avro Bölgesi'ndeki rekabet güçlerini kaybettiler.
Piyasa bu gelişmelerin farkında ve ekonomideki yavaşlamayı hisse piyasasında fiyatlamakta. Kurun merkez bankasının önümüzdeki dönemde görebileceğimiz potansiyel faiz indirimlerini fiyatladığı görüşündeyiz. Piyasa, büyümeyi sağlayacak şekilde finansal koşulların rahatladığını görmeden hisse fiyatlarının toparlanması zor gözüküyor.
Gelişmekte Olan Ülkeler'in ikilemini geçtiğimiz hafta tartışmıştık ("Kim Fiyakalı?", 27 Şubat 2015). Mevcut küresel dinamikler, Gelişmekte Olan Ülkeler''in ikisinden birisini seçmeye zorluyor: Ya yüksek büyüme ve düşük faiz - belirli oranda enflasyona tahammül ederek - ya da düşük büyüme ve yüksek faiz - Dolar'ın güçlendiği ortamda faiz artırımlarının fiyat istikrarını sağladığı ise tartışmalı: Brezilya dün akşam faizi 50 baz puan daha artırdı. Ancak Real %1,6 oranında değer kaybederek 2,97 seviyesine yükseldi (Lehman sonrası en yüksek, daha önce 2004 yılında Real bu seviyelerdeydi). Enflasyon, %7,14 oranıyla 90'lı yıllardaki hiper-enflasyon sonrasında yakalanan 2bin'li yıllar görece fiyat istikrarı dönemine göre oldukça yüksek bir yerde. Ülkenin durgunlukta seyretmesi de BOVESPA endeksinde değer kayıplarına neden oluyor.
Piyasa, iktisadi faaliyette toparlanma sinyali almadıkça hisse fiyatları baskı altında işlem görmeye devam edebilirler.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeeleri “Yatırım Danışmanlığı”
kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy
yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında
imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel
görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan
bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun
sonuçlar doğurmayabilir.
< 05.03.2015 diğer haberleri için tıklayınız.